Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Αφιέρωμα στην Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας με τίτλο "Γυρίζοντας (σ) την  Ελλάδα", σειρά για το μήνα Μάρτιο είχε η Πελοπόννησος.
Η μητέρα του μαθητή μας Π.Κ, κα Άννα, παρουσίασε  στους μικρούς μαθητές βασικά στοιχεία που αφορούν την Πελοπόννησο (γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά). Ιδιαίτερη αναφορά, δε, έγινε στο Ν.Αργολίδας, με την πρωτεύουσα του Νομού το Ναύπλιο να έχει τη τιμητική του στην παρουσίαση, μιας και συνέπεσε με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821.Οι μαθητές γνώρισαν το Μπούρτζι, το Παλαμήδι, αξιοθέατα σημεία της πόλης με ιστορική και θρησκευτική αξία (πλατείες, ναοί κτλ).
Στη συνέχεια έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα Ίρια Ναυπλίου (πατήστε εδώ για πληροφορίες) στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του μαθητή, ένα παραθαλάσσιο χωριό με ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα  (γεωργία) αλλά και στο τουρισμό.
Παράλληλα με την παρουσίαση είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και τον παππού & τη γιαγιά του  τον κ.Θωμά και την κα Παρασκευή (μόνιμοι κάτοικοι του χωριού), οι οποίοι, με την επαγγελματική τους δραστηριότητα (γεωργία) έφεραν τα παιδιά σε επαφή με γεωργικά προϊόντα που παράγουν στο τόπο τους (αγκινάρα,μαρούλι,λάχανο,μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές κ.α). Ο παππούς Θωμάς, με έντονη δράση στη γεωργία και καινοτόμες πρωτοβουλίες  ως προς την εισαγωγή νέων ποικιλιών λαχανικών (σε πανελλαδικό επίπεδο!) παρουσίασε στους μαθητές μας όλα τα προϊόντα που παράγει και εμπορεύεται, τα θρεπτικά στοιχεία τους αλλά και δραστηριότητες ενασχόλησής του στο τόπο κατοικίας του (συμμετοχή σε συνεταιρισμούς, κοινά κ.α). Ως συνεργάτης και  άξια συνοδοιπόρος στη ζωή και στην εργασία, η γιαγιά Παρασκευή, παρουσίασε στα παιδιά ένα γλύκισμα της Πελοποννήσου, τις γνωστές δίπλες, ενώ για κάθε παιδί και στο διδακτικό προσωπικό, στο τέλος της παρουσίασης, δόθηκαν ως δώρο δίπλες, πορτοκάλια και μανταρίνια.
Ευχαριστούμε θερμά 
τη μητέρα του μαθητή μας, κα Άννα, 
καθώς και τον παππού κ. Θωμά και  τη γιαγιά κ. Παρασκευή 
(που ήρθαν από το τόπο καταγωγής τους για την παρουσίαση στο σχολείο μας) 
για την όμορφη, προσεγμένη παρουσία τους στο σχολείο μας, 
στηρίζοντας με τη σειρά τους, 
(όπως και οι προηγούμενοι επισκέπτες μας από τις άλλες περιοχές),
 το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.
και αναδεικνύοντας την αξία και τις ομορφιές της Περιφέρειας.

παρουσίαση Ναυπλίου & Ιρίων

ο παππούς Θωμάς & η γιαγιά Παρασκευή
μιλούν για τη ζωή  και τη δουλειά τους στα Ίρια


παρουσίαση γεωργικών προϊόντων
παιχνίδια αντιστοίχισης με τους μαθητές/ριες

παρουσιάζοντας το πελοποννησιακό γλύκισμα,
τις  δίπλες

η γιαγιά Παρασκευή "παρασκευάζει"
-"διπλώνοντας"- δίπλες


θρεπτικά, ζουμερά και νοστιμότατα πορτοκάλια

ευλογημένη γη, ευλογημένοι κόποι...!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου