Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλία...

Το μήνα Μάρτιο και στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την Ελλάδα με τίτλο "Γυρίζοντας (σ) την Ελλάδα" ασχοληθήκαμε με την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, με αναφορές  στους Νομούς Καρδίτσας, Λαρίσης, Μαγνησίας ( & Σποράδες) και Τρικάλων (πατήστε εδώ για επιπλέον πληροφορίες). 

Για την παρουσίαση της Περιφέρειας είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη μητέρα και τη γιαγιά δύο αδελφών-μαθητών μας, Δ.Μ και Ν.Μ, που με πολύ μεράκι και αγάπη παρουσίασαν και το τόπο καταγωγής τους, την Καλομοίρα Τρικάλων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει ιδιαίτερο, πολύπλευρο ενδιαφέρον.Πλούσια και εύφορη περιοχή, με ιστορική, γεωλογική, πολιτισμική και οικονομική αξία.Ιδιαίτερη αναφορά από τους επισκέπτες μας έγινε σε ιστορικά στοιχεία και στη θρησκευτική παράδοση του Νομού Τρικάλων.Εντύπωση, δε, προκάλεσε στους μικρούς μαθητές η ιστορία και η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής των Μετεώρων, όπου φιλοξενούνται σήμερα μοναστήρια με μεγάλη επισκεψιμότητα καθόλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα,  όπως μάθαμε και από τις δύο επισκέπτριες, η Θεσσαλία είναι και πρωτοπόρα, αφού η πόλη των Τρικάλων πριν λίγα χρόνια καινοτόμησε, εφαρμόζοντας ως έξυπνη πόλη το έξυπνο λεωφορείο για τους κατοίκους της πόλης .Η πληροφορία αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον το σχετικό βίντεο και ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώσεις.

Στη συνέχεια, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο χωριό Καλομοίρα Τρικάλων. Παρουσιάστηκε η ιστορία του χωριού, η φυσική του ομορφιά (εκκλησία, πλατεία χωριού, φυσικές ομορφιές)  σε φωτογραφίες, ήθη και έθιμα του τόπου όπου κατοικούν και Βλάχοι. Μάλιστα, η γιαγιά Ευαγγελία, με βλάχικη καταγωγή, μίλησε στα παιδιά  στη βλάχικη διάλεκτο. Μίλησε για τη ζωή της στο χωριό, τις ομορφιές του τόπου της και τις καθημερινές της ασχολίες, ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει  τους μαθητές και  το διδακτικό προσωπικό  στο χωριό της την περίοδο του καλοκαιριού, στο πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου με τα ξεχωριστά έθιμα και τη ζεστή φιλοξενία των συγχωριανών της...

Ευχαριστούμε θερμά τη γιαγιά και τη μητέρα των δύο μαθητών μας 
για την πολύ όμορφη και προσεγμένη παρουσίαση που έκαναν,
για τη νόστιμη, βλάχικη πίτα (κασάτα-πατήστε εδώ για συνταγή)  
καθώς και τα ατομικά βαζάκια με το γλυκό κυδώνι 
που προσέφεραν σε όλους τους μαθητές και στις εκπαιδευτικούς....

συστάσεις από τις επισκέπτριες 

παρουσίαση Θεσσαλίας

παρουσίαση Θεσσαλίας

παρουσίαση χωριού Καλομοίρας Τρικάλων

κερνώντας την παραδοσιακή, βλάχικη πίτα Κασάτα

κερνώντας γλυκό του κουταλιού από τα χέρια της γιαγιάς




και για τις δασκάλες....να γλυκαθούν!




το έξυπνο λεωφορείο σε μια έξυπνη πόλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου