Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Αφιέρωμα στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο "Γυρίζοντας (σ) την Ελλάδα..." τη τρέχουσα σχολική χρονιά και μετά το αφιέρωμα στη Μακεδονία, σειρά είχε η Περιφέρεια της Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες σχετικά με την ιστορία της Ηπείρου. Θα πρέπει εδώ να μη λησμονήσουμε την ιδιαίτερη συμβολή και βοήθεια που μας παρείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία, μετά από αίτημά μας προς την αρμόδια υπηρεσία, άμεσα απέστειλε εποπτικό και ψηφιακό υλικό για χρήση και προβολή του στο σχολείο μας. 

Η αναφορά του εποπτικού (τουριστικός οδηγός) και ψηφιακού υλικού (cd-rom) της Περιφέρειας περιελάμβανε στοιχεία για την ιστορία, τις παραδόσεις,  τη θρησκευτική παράδοση, τη γαστρονομία, το φυσικό πλούτο, αλλά και πανέμορφους προορισμούς που μπορούν να καλύψουν τους επισκέπτες και τα ενδιαφέροντά τους (επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες, παραθαλάσσιοι, παραδεισένιοι τόποι για εκδρομές/παραθερισμό, χωριά παραδοσιακά και προορισμοί για ορειβασία, πεζοπορία κ.λπ.). Παράλληλα, προβλήθηκαν στους μαθητές/ιες animation video με θέμα το θρύλο για το ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας (πατήστε εδώ), τη λίμνη των Ιωαννίνων, καθώς και άλλους όμορφους προορισμούς.

Το ταξίδι μας στην Περιφέρεια της Ηπείρου και στους τέσσερις (4) Νομούς της, την Άρτα, τη Θεσπρωτία,  τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο σχολείο μας γιαγιάς του μαθητή μας Α.Κ, η οποία και κατάγεται από το Ν.Άρτας. Η γιαγιά Ελένη παρουσίασε στους μικρούς μαθητές το τόπο καταγωγής της,  την Άρτα, το περίφημο και πασίγνωστο γιοφύρι της Άρτας, την ιστορία του αλλά και τα αμέτρητα γιοφύρια που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Ηπείρου, τις ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες του Νομού, το επάγγελμα του τεχνίτη της πέτρας που παραδοσιακά χαρακτηρίζει πολλούς Ηπειρώτες που έχτισαν με την πρώτη αυτή ύλη εκκλησίες, οικίες, δρόμους κ.α, τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή (πορτοκάλια, ελιές,λεμόνια,  μανταρίνια, τώρα πια και ακτινίδια). Στο τέλος της παρουσίασης, με χαρά και σε συνεργασία με τους μαθητές, παρουσίασε μια παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε σε όλη την Ήπειρο, την πίτα του φτωχού όπως λέμε στην Ήπειρο, τη συνταγή της αλευρόπιτας ή αλλιώς ζυμαρόπιτας (πατήστε εδώ για τη συνταγή), την οποία και παρασκευάσαμε, ψήσαμε και απολαύσαμε. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη γιαγιά Ελένη να προσφέρει σε κάθε μαθητή χωριστά μια (1) σακούλα που περιείχε προϊόντα της Άρτας (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι).

Ευχαριστούμε θερμά τη γιαγιά Ελένη για την πολύ όμορφη και προσεγμένη παρουσίασή της, 
καθώς 
και την Περιφέρεια Ηπείρου  και την  αρμόδια υπηρεσία της  που άμεσα ανταποκρίθηκε 
στο αίτημά μας για αποστολή σχετικού, πληροφοριακού υλικού.

παρακολούθηση ψηφιακού υλικού



παρουσίαση από γιαγιά Ελένη





επίδειξη υλικών συνταγής 

παρασκευή πίτας


παραδοσιακά προϊόντα Άρτας

αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα

"Λίμνη Ιωαννίνων" σε μακέτα από πλαστελίνη
(δημιουργία μαθητών σχολείου)

"΄Γιοφύρι της Άρτας" σε μακέτα από πλαστελίνη
(δημιουργία μαθητών σχολείου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου